CHOLESTEROL

zdrowie (10)
CHOLESTEROL
1 vote, 9.00 avg. rating (84% score)

zdrowie (10)Poziom złego cholesterolu przekraczający 135mg/dl jest już powodem do alarmu. Dlaczego lekarzy tak niepokoi wysoki poziom tego cholesterolu? Jak wykazują badania, wraz ze wzrostem poziomu cholesterolu we krwi rośnie ryzyko poważnych powikłań sercowych. Ryzyko zawału serca rośnie aż o 50 %! Więcej niż prawdopodobny jest też udar mózgu i miażdżyca tętnic. Podwyższony poziom cholesterolu (jest skutkiem nieprawidłowej przemiany tłuszczowej, polegającej na nieprawidłowym poziomie tłuszczów we krwi) jest już chorobą cywilizacyjną. Podstawą walki z cholesterolem, ( jeśli już jest, ale i żeby nie dopuścić do jego nieprawidłowego poziomu) jest odpowiednia dieta. Cholesterol znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego; najwięcej jest go w tłustych mięsach, ( chociaż samo mięso z kurczaka jest odpowiednie w profilaktyce cholesterolowej, skórka zawiera go bardzo dużo), podrobach, smalcu, maśle śmietanie i tłustych przetworach mlecznych. Chcąc przeciwdziałać wzrostowi poziomu złego cholesterolu, należy wybierać produkty mleczne odtłuszczone, mięso tylko chude. Cholesterolu nie mają wcale produkty roślinne, dlatego jak najbardziej polecane są wszelkie warzywa i owoce …jak najbardziej polecane są także w profilaktyce jak i już w obniżaniu poziomu cholesterolu ryby, zwłaszcza morskie (makrela, tuńczyk, śledź), są one wprawdzie tłuste, ale akurat ten tłuszcz bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3 są wielkimi sprzymierzeńcami dobrego cholesterolu i zwalczają ten zły.

Ciekawe wpisy tematyczne związane z medycyną:

About the author /


Related Articles

Inne wpisy: